1. Què són?
Les meduses pertanyen al grup dels cnidaris, que inclou a més de les meduses, organismes com coralls, ortigues, gorgònies, etc. Els cnidaris es caracteritzen per la presència de cèl·lules urticants anomenades cnidòcists, que empren tant per caçar com per defendre's.
2. Com es reprodueixen?
De l'ou s'allibera una larva planctònica anomenada plánula, en forma de pera i completament ciliada que, quan troba un substrat apropiat, es fixa i es transforma en un pòlip asexual; els pòlips produeixen meduses sexuades que tanquen el cicle.
Amb els tentacles completament desplegats, les meduses són unes temibles caçadores. Gairebé totes les espècies són carnívores i s'alimenten sobretot de petits crustacis, com els copèpodes que són els organismes més abundants del zooplancton. En general són caçadors oportunistes que capturen qualsevol tipus de presa que se situa a l'abast dels seus tentacles.
4. Qui se'ls menja?
A més de les tortugues, hi ha un seguit de peixos migratoris, com ara les tonyines, els peixos espasa o els bonítols, que mengen les ombrel·les de les meduses (la part més gelatinosa i cartilaginosa) però n'eviten els tentacles.
Quan les meduses són moribundes poden ser atacades per peixos petits i per alguns crustacis, que també n'eviten els tentacles.
5. Per què piquen?
En el cas de les meduses, això es deu a unes cèl·lules conegudes com a nematocists que abunden, sobretot, als tentacles. Aquestes cèl·lules contenen una càpsula, dins la qual hi ha un filament enrotllat. Quan un banyista (o un peix, o un crustaci planctònic...) pren contacte amb la superfície de la medusa, s'obren els nematocists, els filaments surten disparats i penetren a la pell, tot injectant el verí que contenen. És un sistema que es dispara automàticament i que permet a les meduses capturar les seves preses i defensar-se.
1- No fregar mai la zona afectada, ni amb sorra, ni amb la tovallola.
2- No netejar mai la zona afectada amb aigua dolça, utilitza sempre aigua salada.
3- Aplica fred sobre la zona afectada durant 5 minuts fent servir una bossa de plàstic on hi hagi gel. Mai apliquis gel directament, a menys que sigui fet amb aigua de mar. Si el dolor continua, cal aplicar altra volta el gel durant 5 minuts.
4- Extreu les restes de tentacles que estiguin enganxades a la pell, tenint cura amb els dits. Si l'estat de la víctima empitjora progressivament després d'haver-hi aplicat gel, i comencen complicacions respiratòries, convulsions, o alteracions cardíaques, cal portar la persona immediatament a l'hospital més proper.
7. Per què han agumentat tant?
Una diferència d’entre un i tres graus en les temperatures dels mars i els oceans és més que significativa. Encara que sembli una nimietat, els graus registrats en les superfícies de les aigües tenen una incidència directa en la meteorologia i el clima, i esdevenen un interessant indicador del canvi climàtic que –ja sense dubte- pateix el planeta. En el cas del Mediterrani, les temperatures han agumentat considerablement en l’últim mes i s’han elevat fins a límits gairebé de rècord. Segons les darreres dades recollides per l’Agència Espacial Europea, el Mediterrani ha incrementat la seva temperatura i les seves aigües ja ronden, en segons quines localitzacions, els 30 graus centígrads. En el litoral català, les temperatures han pujat vuit graus en només un mes i això té conseqüències nefastes pel clima. Alguns científics veuen en aquest augment la causa, per exemple, de la plaga de meduses que afecta les nostres costes.
LA GRAN PREGUNTA
Penses que es podrien prendre mesures per a controlar la població de meduses?
Sí.
Quines?
Fer que es reprodueixin més els seus depredadors
.
.